13 Kasım 2014 Perşembe

'Savaş gibi can alıyor'

Türkiye’de günde ortalama 10 ölüm ve 800 yaralanmayla sonuçlanan trafik kazası meydana geldiğini söyleyen Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Trafik kazalarında bir savaş ortamındaki gibi can kayıpları meydana geliyor” dedi.

Her gün yaklaşık 10 kişinin ölümü ve 800 kişinin yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında alınması gereken tedbirleri ülke gündeminde öncelikli sıraya taşımak amacıyla Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri “Yol Güvenliği Sivil Toplum Buluşması” adıyla İstanbul’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye'de trafik kazalarına bağlı oluşan yaralanma ve ölümlerin yüksekliği göz önüne alınarak; ilgili sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları ile Küresel Yol Güvenliği Programı kapsamında bir çalışma grubu oluşturulup, durum raporu hazırlanması kararı alındı.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Sağlık Enstitüsü Derneği’nin, sağlık konusunda çalışan birçok meslek örgütüyle ortak bir platform yaratmaya karar verdiğini söyledi. Amaçlarının trafik kazalarında, günde ortalama kaybedilen 10 kişinin ve 800 yaralının uzun dönem sakatlığını engellemek olduğuna değinen Dağlı, “Henüz kanunlarımız trafik kazalarında meydana gelen bütün yaralanmaları önleyecek düzeye gelmedi. Kanunlarımızın iyileştirilmesi, kanunları uygulamanın kamu otoritesi tarafından sağlanması ve halkın farkındalığının arttırılması gerekiyor, bizde bu amaçla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’de trafik kazalarında bir savaş ortamındaki kadar can kaybediliyor, organ kayıpları ile sonuçlanan sakatlıklar meydana geliyor” diye konuştu.

“KAZALARDAN YARALI KURTULANLARIN AKIBETİNİ BİLMİYORUZ” 
Bugüne kadar trafik kazalarında, ‘şu kadar ölü, bu kadar yaralı’ diye anons edilip dosyanın kapatıldığını belirten Prof. Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde trafik kazalarında yaralananların her 3 kişiden 1’i hayatını kaybediyor. Fakat sağ kalan yaralıların uzun dönemde neler yaşadığını, organ kayıplarını, sakat kalıp kalmadıklarını, ne kadar kalıcı izlerinin kaldığını, hayata tamamen dönüp dönemediğini kamuoyu bilemiyor. Biz çalışmalarımızla bu yaralıların hayatını, çektikleri büyük sıkıntıları, uzun dönemde geçirdikleri sancılı dönemleri halkımıza göstererek insanlarımızın emniyet kemerlerini bağlamalarını ve otoritelerin kanunları biraz daha iyileştirmesini sağlayacağız.”

“GÜNDE 10 CAN GİDİYOR, KAZALAR HALA GÜNDEMDE DEĞİL” 
Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Program Direktörü Tanzer Gezer ise; “Trafikte yaşanan kazaların bir türlü gündemin birinci maddesi olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Trafik kazalarında yaralananların yüzde 30’u da hastanelerde yaşamını kaybediyor, fakat insanlara yansıyan sadece olay yerinde olan ölümler. Kaza sonrası yaralıların yaşadığı sıkıntıları insanlara gösterip, empati yapmasını sağlayarak toplumun trafik kazaları konusunda daha duyarlı olmasını ve trafikte daha dikkatli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye’de trafik kazalarının oluş biçimi ve sonuçları açısından bir halk sağlığı sorunu olduğu açıktır. Trafik kazaları en çok 15-44 yaş grubunda görülmektedir. Ancak, bu tespit, diğer yaş ve bireysel özelliklerin dikkate alınmasını dışlamamalıdır. Trafik kazalarının durumuna ve kazaların yarattığı sağlık, sosyal, ekonomik, vb. her türlü sonucuna ilişkin güncel bilimsel ülke düzleminde verilere ve araştırma sonuçlarına gereksinim olduğu düşünülmektedir” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder