13 Kasım 2014 Perşembe

Soba zehirlenmelerine dikkat

Mevsim kışa döndü, ülkemizde her sene çoğu ölümle sonuçlanan şofben, soba ve kombilerden kaynaklı zehirlenmeler açısından da riskli döneme girilmiş oldu. Karbonmonoksit zehirlenmelerini ve ölümleri önlemenin yolu ise birkaç basit tedbirden geçiyor.

Şofben ve sobadan kaynaklanan zehirlenmeler ülkemizde her kış gündeme geliyor ve maalesef bu zehirlenmelerin büyük bir kısmı ölümle sonuçlanıyor. Bu durumun yaşanmaması için yapılacak tek şey ise bacalı olan şofben, soba ve kombilerin bakımlarını düzenli yaptırmak.

Makine Mühendisi Aydın Çetin, yanmış gazlardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmenin hiç de zor olmadığını söylüyor. Çetin, gaz zehirlenmeleri hakkında, “Kış aylarında yoğun olarak kullanılan bacalı cihazların bağlandıkları bacaların tıkalı olması, bağlantılarının iyi yapılmaması veya bacanın iyi çekmemesi durumunda, yanmış gazlar (baca gazları) ortam içerisine dolmaya başlar. Yanmış gazların insanların yaşam alanlarına dolması ise zehirlenmelere yol açar” diyor.

Evlerinde bu tarz cihazları kullananların mutlaka cihazlarının bakımlarını yaptırmaları, baca bağlantılarını ve bacalarının tıkalı olmadığını kontrol ettirmeleri gerektiğini söyleyen Aydın Çetin, “Bilhassa banyo gibi dar ve her yeri kapalı olan mekanlarda kullanılan bacalı cihazlarda çok daha fazla zehirlenme riski vardır” diye konuşuyor.

"SESSİZ KATİL" FARK EDİLMİYOR
Aydın Çetin, odun ve kömür gibi yakıtlarda ortaya çıkan dumanın gözle görülür olmasının, daha çabuk tedbir almaya imkan verdiğini, ancak dumanları gözle görülemeyen doğalgaz ve LPG kullanılan cihazların daha fazla zehirlenme riski yarattığını belirtiyor. Karbonmonoksit zehirlenmeleri tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin bulunmaması nedeniyle fark edilmediği için “sessiz katil” olarak nitelendiriliyor.

ZEHİRLENME BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR
Hafif düzeyli karbonmonoksit zehirlenmeleri;
- Baş ağrısı,
- Yorgunluk ve bitkinlik hissi,
- Nefes darlığı,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi şeklinde belirti verirken, ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise;
- Sersemlik,
- Kusma,
- Kas koordinasyonunun kaybolması,
- Bilinç kaybı ve ölüm gerçekleşebiliyor.

Aydın Çetin, “Eğer kapı ve pencere yüzeylerinde yaşarmalar ve genizde yanma hissi oluşuyorsa mutlaka ortamı havalandırın, camları açın, bacalı cihazınızı ve bacalarınızı kontrol ettirin” uyarısında bulunuyor. ntv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder