Sigarayı bırakmak kişinin sağlığında belirgin iyileşmeler sağlar. İlk 20 dakika içerisinde vücudumuzda birtakım önemli ve faydalı değişiklikler olmaya başlar. İlk 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı normale döner, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyi normal seviyesine düşer, 2 hafta-3 ay sonra kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya ve akciğer fonksiyonlarınız gelişmeye başlar.
Yaklaşık 9 ay sonra nefes darlığınız ve öksürüğünüz iyice azalır, 1 yıl sonra kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine göre yarı yarıya azalır…
İlk 3 gün en zor dönemdir
Ancak sigarayı bırakan kişilerde sıklıkla görülen şikâyetlerden biri kilo alımıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha az iştahlıdır. Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkiler.
Sigarayı bırakmayla birlikte aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır. İlk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemlidir.
İşte yapmanız gerekenler
Dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubundaki besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır.
Bu geçiş döneminde tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin sıcak çikolata yerine süt içilmesi, tatlı yerine meyve yenilmesi, kalorisi yüksek kuru yemişler yerine kuru meyvelerin tüketilmesi tercih edilmelidir.
Çay veya kahveyle birlikte sigara içilmesi istendiğinde taze sıkılmış meyve suyu ya da meyve özlü çaylar tüketilmelidir.
Yemeklerde porsiyonların azaltılması, küçük kase ve tabak kullanılması da kilo kontrolü sağlar.
Sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı olmak amacıyla her gün mevsiminde bol bulunan sebze ve meyvelerden tüketilmesi önerilir.
Sigarayı bırakanlarda görülen bir diğer sorun kabızlıktır. Bu soruna karşı tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünler tercih edilmeli; kuru meyvelerden erik, incir ve kayısı tüketimi artırılmalı.
Zehiri bol su içerek atın
Fiziksel aktivite kalorileri yakar ve nikotine de yemeğe de odaklanmayı azaltır. Spor, stresi de azaltır ki bu sigarayı bırakırken savaştığınız ikinci canavardır. Haftada en az 3 kez yarım saat tempolu yürümek yararlı olur.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak sudur. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder