Dünyada obezitenin yıllık maliyetinin, sigara tüketimi, terör, savaş ve silahlı çatışmalar için yapılan harcamalarla hemen hemen aynı oranda olduğu bildirildi.
McKinsey Global Enstitüsünce yapılan araştırmaya göre, öncelikli olarak artan sağlık giderleri olmak üzere, neden olduğu hastalıklar ve kayıp iş günlerine neden olan obezite, üretim kaybıyla da maliyetleri etkiliyor.
Obezitenin yıllık küresel maliyetinin yaklaşık 2 trilyon dolar olduğu, bu miktarın yıllık ekonomik faaliyetin yüzde 2,8'e karşılık geldiğine dikkat çekilen araştırmada, dünya nüfusunun yüzde 30'undan fazlasına tekabül eden 2,1 milyar kişinin aşırı kilolu ya da obez olduğu, bu oranın 2030'da yüzde 50'ye çıkabileceği uyarısında bulunuluyor.
Araştırmada, obezitenin neden olduğu küresel maliyetin, sigara tüketimi, savaş, terör ve silahlı çatışmalar için yapılan harcamalara yakın, alkol bağımlılığı ve küresel ısınmadan da daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Bilim adamları, obezitenin, kalp, akciğer ve şeker gibi hastalıkların artışındaki itici güç olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, paketlenmiş gıdalarda porsiyonların küçültülmesi, hazır yiyeceklerin veya işlenmiş gıdaların yeniden gözden geçirilmesi, kamusal alanda kampanyaların düzenlenmesi gerektiği tavsiyesinde bulunurken, yüksek yağ ve şeker içeren ürünlere yönelik vergilerin artırılmasının, obeziteyle mücadelede caydırıcı olabileceğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder