Gıda artıklarının diş teli üzerinde birikip çürüğe yol açmaması için bakım şart…
Ortodontik tedavi süresince, diş fırçalama ve ağız hijyeni, bir kat daha fazla önem kazanıyor. DentGroup Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan, “diş telinin, çürüğe yol açtığı” şeklinde, hastalarda endişe yaratan yanlış inanışın, doğru ve yeterli ağız bakımı yapılmadığı zaman, yiyecek artıklarının diş tellerinde birikmesinden kaynaklandığını vurguluyor. Dr. Cihan Çapan, ortodonti tedavisinde, çürük problemine karşı, hastalara dörtlü bakım öneriyor…
Ortodonti tedavisine başlayacak hastaların, en çok sorduğu sorulardan birinin “Diş telleri dişleri çürütüyormuş, doğru mu?” olduğunu belirten Dr. Cihan Çapan, “Diş telleri çürütmez, ama ortodontik tedavi görenlerin ağzında diş tellerinden dolayı, besin artıklarının birikmesi için uygun bir ortam bulunur. İşte bu diş tellerinin üzerinde biriken yiyecek artıkları dişleri çürütür” uyarısında bulunuyor. Ortodonti tedavisi sırasında ağız bakımının çok iyi yapılması gerektiğini vurgulayan DentGroup Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan, bunun için diş fırçası ve macun, yardımcı fırçalar, ağız duşları ve gargaralardan yararlanmak gerektiğine işaret ediyor.
“Doktorunuzun size önerdiği özel bir diş fırçası yoksa, diş telleri için özel üretilmiş diş fırçalarından alabilirsiniz” diyen Dr. Çapan, her eczanede bulunan, tellerin şekline uygun dizayn edilmiş bu fırçaların, normal fırçalara göre daha etkin bir temizlik sağladığını kaydediyor. Fırça kıllarının orta sertlikte olmasına dikkat etmek gerektiğini ifade eden Dr. Cihan Çapan, normal şartlarda günde 2 kez önerilen diş fırçalamanın ortodontik tedavi süresince, her öğünden sonra tekrarlanması gerektiğini vurguluyor. Dr. Çapan “Süre olarak 4 dakika yeterlidir, ancak fırçalamada amaç kesinlikle süreyi tutturmak değildir. Dişlerin ve diş tellerinin üzerindeki tüm yiyecek artıklarının uzaklaştırılması esas amaçtır. Kişi bunu el alışkanlığı ile 3 dakikada da yapabilir, 6 dakikada da…” şeklinde konuşuyor. Flour içerikli diş macunlarının tercih edilmesi ve diş macununun fırça ıslatılmadan sürülmesi gerektiğini anlatan Dr. Cihan Çapan, fırçalama bittikten sonra ağzın bir veya iki defa su ile çalkalanmasını öneriyor ve daha fazla çalkalama yapılırsa, macundan salınan flourun atılmış olacağına dikkat çekiyor. Akşam diş fırçalandıktan sonra hiçbir yiyecek ve içecek tüketilmemesi gerektiğine de işaret eden Dr. Çapan, sadece su içilebileceğini kaydediyor.
Fırçalamak yetmez, ara yüz fırçası veya ağız duşu ile gargara da gerekir…
DentGroup Ortodonti uzmanı Dr. Cihan Çapan, ortodonti tedavisi gören hastaların, diş fırçası dışında diş tellerinin aralarına daha iyi ulaşan küçük ince fırçalar kullanmaları gerektiğini de belirtiyor. “Ara yüz fırçaları” denilen bu fırçalar sadece gece yatmadan önce kullanılabiliyor. Dr. Cihan Çapan’ın verdiği bilgiye göre, önce normal fırçalamayı yaptıktan sonra ağzı 1 veya 2 defa suyla çalkaladıktan sonra, ara yüz fırçası ile diş tellerinin araları temizleniyor. Macun kullanmadan yapılan bu temizlikte, bütün tellerin aralarını fırçaladıktan sonra ağzı tekrar su ile çalkalamak yeterli oluyor.
Ara yüz fırçalarına alternatif olarak, ağız duşları da kullanılabiliyor. Ağız duşları tazyikli bir şekilde su püskürterek, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki yiyecek artıklarını uzaklaştırıyor. Ara yüz fırçası daha etkin bir temizlik sağladığı halde, ağız duşları iki kez üst üste fırçalama yapmaktan sıkılan çocuklar için eğlenceli bir çözüm oluşturuyor. Ağız duşunun su haznesinin içine günlük gargara eklenerek, hem ara temizleme, hem de gargara işlemi aynı anda halledilmiş oluyor. Ağız duşu olmadığı durumlarda, gargara tek başına da kullanılabiliyor. Ağız gargaralarının doktor önermedikçe günlük gargara olmaması gerektiğini ve kesinlikle fırçalamanın yerini tutmayacağını belirten Dr. Cihan Çapan, ağız hijyeninin yüzde 90 diş fırçalama ile sağlanacağını, gargaraların ise sadece opsiyonel ajanlar olduğunu ifade ediyor.
Bunların yanında 4 ayda bir yapılacak diş taşı temizliğinin, ağız hijyeninde maksimum koruma sağlayacağını hatırlatan Dr. Cihan Çapan, “Diş telleri dişlere yapıştırıldıktan sonra florlama işlemi yapılırsa, diş mineleri çürüğe daha dayanıklı olacaktır. Bu iki işlemi zaten doktorunuz gerekli olduğu taktirde size önerecektir” diyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder