6 Kasım 2014 Perşembe

Ölümlerin yüzde 40'ına neden oluyor!

Hükümetin 2015 yılı programında yer alan bilgiye göre, Sağlıkta Dönüşüm çerçevesinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi verildi.

Türkiye'de geçen yıl gerçekleşen  ölümlerin yüzde 39,8'i dolaşım sistemi hastalıklarından, yüzde 21,3'ü iyi ve kötü  huylu tümörlerden, yüzde 8,8'i solunum yolu hastalıklarından kaynaklandı.

Hükümetin 2015 yılı programında yer alan bilgiye göre, sağlıkta  Dönüşüm çerçevesinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi verildi.

Programda yer alan bilgilere göre, geçen yıl gerçekleşen ölümlerin  yüzde 39,8'i dolaşım sistemi hastalıklarından (damar sertliği, kalp hastalıkları,  kalp romatizması, kalp yetmezliği, atardamar (aort) ile ilgili problemler), yüzde  21,3'ü iyi ve kötü huylu tümörlerden, yüzde 8,8'i solunum yolu hastalıklarından,  yüzde 7,2'si ise beslenme, endokrin ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan  kaynaklandı.

 Söz konusu oranlara göre, Türkiye'de ölümlerin önemli bir kısmına,  bulaşıcı olmayan hastalıklar neden oldu.

 Tütün kullanımı, hastalıklara yol açan etmenler arasında

Kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere bulaşıcı olmayan  hastalıklara yol açan faktörler, tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği,  aşırı Alkol tüketimi ve düzensiz beslenme olarak belirlendi.

Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek artacağına da dikkat çekilen  programa göre, bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri  de güçlendirilecek.

Hastalıklara ilişkin toplumsal farkındalık artırılacak

Öte yandan yeni programa göre, sağlıklı hayat tarzı teşvik edilecek ve  daha erişilebilir, uygun, etkili ve etkin bir sağlık hizmeti sunulacak.

Bu kapsamda, bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda toplumsal  farkındalık artırılacak. Bunun için Sağlık Bakanlığı, tüm kamu kurum ve  kuruluşlar, üniversiteler ile çalışılacak. Toplumsal farkındalığı artırmak için  kampanyalar yapılacak.

Astım, KOAH, kalp ve damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları ile  ilgili halka ve sağlık personeline yönelik bilgilendirme materyali hazırlanarak  dağıtılacak. Bu hastalıklara yönelik standart tanı ve tedavi protokollerini  hayata geçirmek için çekirdek eğitim müfredat programı hazırlanacak.

KKKA hastalığı için saha araştırması yapılacak

 Hastalıklar konusunda sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılması için  Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler işbirliği yapacak.

 Başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kuduz olmak üzere  ?zoonotik hastalıklarla ilgili halkın bilgi, tutumu ve farkındalık düzeyini  ölçmeye yönelik saha araştırmaları yapılacak.

 Söz konusu hastalıklarla ilgili mevcut durum analizi raporu  oluşturulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder